1 Ekim 2009 Perşembe

Alice adlı mühim küçük kız


''Alice Harikalar Diyarında'' müthiş bir kitap. Kaç defa okuduğumu hatırlamıyorum .11-12 yaşlarımdan beri elimde olan bir baskısı var . Ne yazıkki resimsiz . 1978-79 da Balıkesir' de bahçelievler mahallesinde  çocukların ellerinde dolaşmış bende takılmış  yeşil ciltli bir baskı . Altın Kitaplardan çıkmış . ''Aynalar odası'' da var hem  içinde .   

Alice meraklı, şaşkın, pes etmeyen, eğitilme aşamasında kafası karışmış bir kız . Tüm karmaşanın  içinde ayakta durmaya çalışıp, karşısına çıkan her tuhaf varlığı yargılamadan anlamaya çalışan , ilk defa  duyduğu gördüğü ne varsa hemen temelden araştırmaya girişen sorgulayan bir çocuk . Ona kaba ve saygısız davranan pek çok yaratık karşısında kızmaktan çok şaşkınlık duyan , durumu tamamıyle anlayınca kendi onları halinde bırakarak yanlarından sessizce ayrılan  Alice ..
Hele o tavşan deliğinden düşüş olayı ..Bu müthiş bir imge benim için . Yaşamın tam manasıyle doğumla başlaması .. Doğum kanalından başka bir dünyaya geçiş yolculuğu.. Saatine bakıp kraliçenin kroket partisine geç kaldığından bahseden beyaz tavşanın peşinden meraklanıp tavşan deliğine giren ve düşmeye başlayan Alice ..Düşüşün ilk zamanlarında etrafın karanlık oluşu , yavaş yavaş düştüğü deliğin duvarlarında bazı rafların olduğunu hatta bu raflarda birbirinden ilginç ve garip eşyanın dizili olduğunu farkedişi.. Düşmenin uzun süre devam edişiyle bu duruma alışmaya başlayıp bunun bir tür ilerleme biçimi olduğunu düşünmesi ..

Düşüş - doğum  bağlantısı .. Dünya değişirken , biz büyürken , yaşamı başka bir haliyle yaşamaya başlarken hissettiğimiz düşüş hissi ..Sonraları bu düşüşe alışışımız ..
(Türkçede düş ve düşmek ile ilginç şakalar yapılabilir mesela ..Alice sürekli bulduğu iki benzer sesli kelimeyle ne kadar ilginç şakalar yapılabileceğini söyler durur da.)

Alice illüstratörleri  burdan izlenebilir . Doğrusu biraz hayal kırıklığına uğradım .Henüz Sağlam bir Alice tipi oturtulamamış . Alice 'in zihnini yüzüne yansıtmayı fazlaca önemsememiş daha çok karşılaştığı tuhaflıkları vurgulamayı seçmişler gibi geldi bana ..



Kitapta geçen Snarkların peşinde bir blog buldum  . Bu snarklar da acayip şeyler doğrusu ..Yanımda kitap olmadığı için yeterince iyi anlatamayacağım ama bu snarklar yakalandıklarında  Boojum da çıkabiliyorlarmış ..İşte bunlarla karşılaşmak istemeyiz hiç ımmm!

Bir de education alice var..