22 Ekim 2009 Perşembe

sıkışma anı !



Mark Twain 'den ''Huckleberry Finn 'in maceraları  çocukluğumda elimden düşmeyen kitaplardan biriydi. Norman Rockwell' in  Today's İnspiration da yer alan ilüstrasyonlarına rastlayınca hayran kaldım ..
Bir anlatının hangi sahnesinin resmedileceğini seçmek çok zor .
Mesela şu çizimdeki detaylar o bölümün özünü çok rahat aktarmaya yetmiş bence ..
Burada Huck Finn Jim' le Missisipi boyunca salla kaçarken bir çiftliğe girerler . Huck çamaşır ipinden çaldığı kız giysisiyle kılık değiştirmişken, evin hanımı tarafından içeriye çağrılır . Cin kadın, çocuk hazırlıksız bir sürü yalan uydururken  kucağına bir yün yumağı fırlatıverir.. Huck refleks olarak yumak düşmesin diye bacaklarını birleştirir.. Bizim cin hemen durumu anlar ! Bu bir oğlan çocuğudur . Çünkü : Kızlar yumak düşmesin diye eteklerini germek için bacaklarını açar, oğlan çocuklarıysa yere düşmesin diye bacakalrını birleştirir !
 Ve kızı pardon oğlanı yukarıdaki bakışlarla incelemeye alır ..Huck yalanlarına aralıksız devam etmektedir .. Bu arada kızlara özgü bir çok sınavdan geçiyordur. Sıkıştırıldıkça yalanlar içinde  bocalamakla, koyverip bırakma arasında gidip gelir .. Gerçi benim fantasyamda canlanan yüz bu değildi .. İfade biraz daha değişikti . Beyaz saçlı bir kadın vardı bende .. Elinde bir örgü işi, ilgisi örgüde gibi görünürken küçük bakışlarla Huck 'ı inceliyen ..

İşte bu sıkışma anının görüntüsü :)