23 Haziran 2009 Salı

kitap resimleri




Kiril Chelushkin'in illustrasyonları www.kidshannon.com' dan aldım .. Bu tür çizimleri çok beğeniyorum . Çoğu çocuk kitapları için yapılmış . Kiril Chelushkin Moskova ' da yaşıyormuş, hikaye ya da masallar resimlemiş , gerçi sadece bir tek resminden bile hikaye yazılabilir ya . Bu inecik kalemle yapılmış ayrıntısı bol çizimler bence çok etkileyici , canlı olmayan ama göz alıcı renk armonileri, büyüklük küçüklük birbirbirine karışmış, olanaklı olanaksız bir arada..

Bir kitabı resimlemek fikri, çizer için müthiş bir doyum kaynağıdır sanıyorum . Mesela Bilge Karasu' nun '' Göçmüş kediler bahçesi '' ni resimlemek ilginç bir serüven gibi görünüyor bana . Metin, incelikli, oylumlu ve dantel gibi narin ..Bir yolculuğa çıkmak olur. Çizerin zihninde canlanan anlatılanın sadece tek bir çeşit görüntüsü olabilir ancak.. Sözcüklerin etkisini kısıtlayan, dar açılı ve belki sadece küçücük bir anahtar deliğinden görülebilen imgeler .
Yine de okumayı sevemeyen gençlere ve çocuklara belki edebiyatçılarımızı biraz olsun bu şekilde tanıtabiliriz . Sait Faik Abasıyanık hikayelerini resimli roman şeklinde düşünülebilir ..
Çizildiğinde hikayelerden esinlenilmiş olur ancak, hiç bir yazarın çizimleri gördüğünde tatmin olacağını sanmam .. Kemikleri sızlatmamak da lazım hani .