6 Haziran 2009 Cumartesi

tarif







Gün kutuları : İçerilerinde yaklaşık 365 -366 yumak bulunduran ,derin, kendine has kokulu, bulunduğu coğrafya ve verildiği kişinin özellikerini yansıtan bir takım kutulardır.


Gün yumakları: Gün kutularının içinde yerleşmiş, üst sıralardakilerin daha iyi seçilebildiği, kimi renkli, kimi pırltılı ,kimi de ıslak hatta bazısı buz gibi olabilen bir takım yumaklardır. Sırası gelmeden alınmaları pek mümkün değildir. Genellikle dokunulmaya çalışıldığında hafif tülsü bir his bıraktıklarını söyleyen çoktur. Kimi kişilerse ağır hatta keskin kenarlı olanlarına rastladıklarını bldirmekedirler.


Gün yumaklarının serilmesi: Gün yumakları çoğunlukla, sabahaları uyanır uyanmaz serilmek üzere kutudan alnırlar. O günün yumağı diğerlerinden daha belirgin olup, ıslaksa bir kepçe marifetiyle, sıcaksa bir maşa ya da donuksa yün edivenle çıkarılp dikatle serilmelidir. Yumak ele alındığında ipliğinin altın, gümüş, metal ya da değerli taşaların yansımalarıyla pırıldayan bir iple sarılmış olduğu görülebilir. Çok farklı dokulardan ve renklerden iplerle sarılmış olanlar da görülebilmektedir. Eğer dikkatle bakılırsa , iplik sarmallarının arasında kimi zaman bir kırmızı balık kuyruğu , bir çatal, kedi bıyığı, tablo kenarlığı, bavul sapı vb .görülebilir.


Gün yumağı için şimdilik bu kadar..